Rakovina – strašák, kterému lze předejít

31. říjen 2013 | 01.24 |
blog › 
zdraví › 
Rakovina – strašák, kterému lze předejít

ovesná kaše s jablky, skořicí,

Mnoho lidí se bojí rakoviny a hledá prostředky, jak ji předejít, zvláště ti, jejichž příbuzný trpí touto nemocí. Nedávno proběhla tiskem zpráva o tom, že známá hollywoodská herečka Angelina Jolie si ze strachu z této nemoci nechala chirurgicky odstranit obě prsa i vaječníky. Důvodem byl strach z rakoviny, jedna její příbuzná zemřela na rakovinu prsu.
Dědičnost – předurčenost k rakovině?
Dědičnost je sice jedna z možných příčin vzniku rakoviny, ale pouze z 3 až 4 %. Někdo může namítnout, jakou má jistotu, že nepatří mezi ta 3 až % lidí, kteří onemocní rakovinou. Jistotu má v prevenci. Nechat si chirurgicky odstranit zcela zdravý orgán jen pro to, že někdo z příbuzných má rakovinu tohoto orgánu, není nejlepší řešení, přestože je pochopitelné. Co by v tomto případě dělal člověk, jehož příbuzný by měl rakovinu mozku? Naštěstí lze rakovině předejít i jiným způsobem, než chirurgickým. K tomu je třeba znát další příčiny vzniku rakoviny, které tvoří zbývajících 96 až 97 %.
Další příčiny vzniku rakoviny
 Jedna z nejběžnějších příčin vzniku rakoviny je poškození DNA volnými radikály (sloučeniny, jejichž atom má ve své vazbě jeden volný elektron). Volným radikálům se sice nevyhneme, jsou nejen v atmosféře, ale i v našem těle, jsou mimo jiné výsledkem biochemických procesů našeho těla při štěpení potravy. Volné radikály mohou být nejen vytvářeny ve větším množství, ale mohou být i zneškodňovány naším způsobem života.
Prevence spočívá ve zdravém životním stylu
Je na nás, jestli dovolíme poškodit DNA buňky volnými radiály a umožnit ji postupnou proměnu na nádorovou buňku nebo ne. Přestože se buňky s poškozenou DNA dělí a chybný kód se kopíruje do dalších buněk, nemají žádnou jistotu své proměny v nádorové buňky. Na své cestě za proměnou musí překonat mnoho překážek: obelstít důmyslnou ochranu organismu, unikat pozornosti imunitního systému, který by je mohl zničit a také si musí obstarat potravu pro svoji přeměnu a pro další expanzi. Poškozené (zmutované) buňky se mohou rozšiřovat dělením jen do určité velikosti, která je malá, když se jim nepodaří si vytvořit vlastní síť kapilár a mít tak vlastní přístup ke krvi a čerpat z ní veškeré živiny, přežívají v latentním neškodném stádiu (pokud nejsou zpozorovány imunitním systémem a zničeny jako vetřelci).

Kromě toho můžeme našemu stravou dodávat tělu látky, které jsou toxické pro nádorové buňky a látky, které posilují imunitní systém. Mnoho vědeckých studií dokázalo, že potraviny rostlinného původu mají v sobě látky, které výrazně snižují riziko onemocnění rakovinou. Rostliny nemohou před svými škůdci utéci, ale účinně se brání proti nim fytochemickými látkami. Fytochemické látky obsažené v potravinách rostlinného původu nesvědčí ani zmutovaným ani nádorovým buňkám. Americký vědec, doktor Norman Walker píše o šťávě z mrkve a o vitamínu C nejen jako o účinné prevenci proti rakovině, ale i jako o její léčbě. Nový objev současných vědců – léčba rakoviny vysokými dávkami vitamínu C pomocí infuzí, jeho tvrzení podpořila. Strava bohatá na zeleninu, ovoce, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy, semínka, bylinky a tuky, které jsou zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin (mají dvojnou vazbu na třetím místě mezi uhlíky, počítáno od koncového methylu, dvojné vazby znamenají, že v molekule jsou obsaženy dva volné elektrony) mají protizánětlivé účinky, podporují buněčné dýchání a tím posilují naše tělo a výrazně snižují šanci na vznik rakoviny. Zdroji omega – 3 mastných kyselin jerybí tuk, ryby a plody moře, řepkový, konopný olej, černý rybíz, vlašské ořechy, kaštany, čekanka a sója. Z potravin živočišného původu by kromě ryb a plodů moře neměly chybět na našem jídelníčku zakysané mléčné výrobky s živými prospěšnými bakteriemi, tj. laktobacily, bifidobakterie, tvaroh a sýry typu žervé (tvarohové sýry). Zvláště prospěšná je konzumace tuků obsahujících omega – 3 mastné kyselin s tvarohem, např. tvaroh s rybami, tvarohová pomazánka s lněným nebo řepkovým olejem a zeleninou, tvarohová pomazánka s ovocem, medem a vlašskými ořechy. Bílkovina obsažená v tvarohu podporuje vstřebávání omega – 3 mastných kyselin a tím zvyšuje jejich účinek. Není třeba být vegetarián, který z masa konzumuje jen ryby, je však dobré se vyhnout časté konzumaci tzv. červeného masa, tj. hovězího masa a zvěřiny.

Čemu bychom se měli naopak vyhnout je
Kouření (zvyšuje množství volných radikálů), nadměrnému pití alkoholu, stravě s nedostatkem vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších ochranných látek (např. antioxidantů, fytochemických látek), stravě, která obsahuje nadbytek tzv. prázdných kalorií, tj. látek, které dodávají tělu pouze sacharidy, nic víc, je to např. bílý řepný cukr, bílá rýže, bílá mouka a výrobky z ní, slazené limonády, stravě, která obsahuje trans mastné kyseliny (prostorové uspořádání molekul je v poloze trans), jsou to např. různé levné tuky, trans mastné kyseliny jsou hojně obsaženy v tzv." standardní americké dietě", např. smažené hranolky. Trans mastné kyseliny zvyšují množství volných radikálů. Smažená jídla, tučná masa, uzeniny, paštiky, lahůdkářské saláty, uzené potraviny by neměly být hlavní součástí našeho jídelníčku. Rovněž je třeba nejíst příliš slaná jídla a příliš mnoho vitamínových přípravků, u nich mimo jiné na rozdíl od přírodních zdrojů vitamínů velké riziko předávkování.
Zdravý životní styl, který kromě stravy zahrnuje např. dostatek vhodných tekutin, pravidelný pohyb, je nejlepší prevencí proti rakovině. Pokud je naše tělo, zvláště imunitní systém, dostatečně zdravé, dokáže si poradit se všemi škodlivými látkami i s buňkami s poškozenou DNA a tak zabránit vzniku rakoviny.


Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář