Zelenina patří do našeho jídelníčku, měla by být na našem stole aspoň jednou denně. Listová zelenina patří mezi ty druhy zeleniny, které se až na malé výjimky jedí syrové a díky tomu si zachovají cenné látky pro naše tělo, které se varem ničí. Podívejme se blíže na jednotlivé druhy této chutné a osvěžující zeleniny, bohaté na vitamíny.
Brokolice – je u nás známá od minulého století. Obsahuje beta karoten (provitamín A), vitamín C, kyselinou listovou, biotin. Brokolice je také bohatým zdrojem hořčíku, draslíku a síry. Brokolice posiluje imunitní systém, má regenerační a protirakovinné účiny. Brokolici lze krátce povařit v páře nebo ji lze i konzumovat syrovou, např. s jogurtem, hodí se též k těstovinám, bramborům a do polévek.
Hlávkový salát – má výbornou chuť, obsahuje mnoho cenných látek, včetně vlákniny, je lehce stravitelný a ocení ho všichni, kdo si chtějí zachovat štíhlou linii. Hlávkový salát obsahuje až 90 % vody a zanedbatelné množství kalorií. Existuje mnoho odrůd hlávkového salátu, které se liší vůní a chutí, nejznámější je zelený hlávkový salát. Zelený hlávkový salát je zdrojem vitamínů C, A, E, K a vitamínů skupiny B kromě vitamínu B12. Obsahuje také hořčík, draslík, sodík, fosfor, železo, vápník, zinek, kobalt, měď a jód. V červeném listovém salátu je obsaženo velké množství karotenu a také kyseliny listové. Jedna z odrůd zeleného hlávkového salátu je ledový salát. Hlávkový salát je výborný nejen pro osvěžení, ale i pro posílení imunity. Hlávkový salát je součástí zeleninových salátů a zeleninových obložení, lze ho použít i na ozdobu. Hlávkový salát se nehodí pro tepelnou úpravu.
Kapusta – je nejen krásná, ale i zdravá zelenina. Je bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B kromě vitamínu B12, vitamínu E, K, kyseliny listové, vápníku, hořčíku, železa.
Kapusta posiluje imunitu, trávicí systém a snižuje cholesterol. Kapusta je vhodnou zeleninou k masu, bramborům, z kapusty lze připravit i výbornou polévku. Kapusta je jedním z mála druhů listové zeleniny, která se musí tepelně upravit.
Mangold – je listová zelenina podobná špenátu a pekingskému zelí. Mangold je zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu A, E, vápník, draslík, fosfor, železoa šťavelany. Šťavelany omezují vstřebávání vápníku, při vyšší konzumaci mangoldu je vhodné zvýšit konzumaci mléčných výrobků. Mangold podporuje vylučování trávicích šťáv, má protirakovinné, detoxikační a projímavé účinky. Mladé listy mangoldu jsou vhodné do salátu, starší listy je třeba tepelně upravit. Mangold se hodí k těstovinám, jako náplň do palačinek, lze ho podávat posypaný strouhankou k bramborám, používá se i do zapékaných pokrmů.
Polníček –má aromatickou chuť připomínající chuť oříšků. Listy polníčku obsahují vitamíny A, C, E, kyselinu listovou, hořčík a železo. Posiluje imunitu, činnost srdce, aktivuje látkovou výměnu a také zvyšuje vitalitu. Polníček má v kuchyni stejné použití jako hlávkový salát.
Rucola –je listová zelenina štiplavé chuti s listy podobnými listy pampelišek, které jemně voní po oříškách. V rucole jsou obsaženy vitamíny A, C, E, vápník, hořčík, železo. Rucola má detoxikační, močopudné a mírně projímavé účinky. Rucola je též vhodná pro posílení imunitního systému. Rucola má v kuchyni široké uplatnění, lze jí použít nejen do zeleninových nebo ovocných salátů, ale také do polévek, zeleninových i masových jídel.
Špenát –v jeho listech je obsažen vitamín A, C, vitamíny skupiny B kromě vitamínu B12, hořčík, draslík, mangan, měď, železo. Špenát má detoxikační účinky, posiluje imunitu, pomáhá při hubnutí, je i dobré afrodiziakum. Nevýhodu špenátu je vysoký obsah šťavelanů, látek, které omezují vstřebávání vápníku. To je jeden z důvodů, proč je zvykem připravovat špenát s mlékem. K přípravě špenátu lze kromě kravského mléka použít kozí mléko nebo rostlinná mléka, např. sójové rýžové. Špenát se hodí k masu, k těstovinám, bramborám, do palačinek. Listy špenátu se hodí i do salátů.
Zelí –hlávkové zelí, bílé i červené, patří mezi nejznámější druhy listové zeleniny. Listy hlávkového zelí obsahují bílkoviny, vitamíny skupiny B kromě vitamínu B12, vitamín C, beta karoten, draslík, hořčík, molybden. Vitamín C se sice varem ničí, v hlávkovém zelí je však obsažen ve formě, která se neničí tepelným zpracováním. Hlávkové zelí má protialergické, protibakteriální a detoxikační účinky, posiluje imunitu, snižuje cholesterol. Je výborný při hubnutí, obsahuje minimum kalorií a dokáže zasytit. Zelí patří mezi zelenou, která je často používaná v naší tradiční české kuchyni. Zelí se používá např. k vepřovému masu, ke kachně, k masovým jídlům, k bramborám, nudlím, ze zelí se dělají i placky a chutná polévka. Z hlávkového zelí se dá připravit také chutný salát.