Amarant používali jako obilninu staří Inkové, Mayové i Aztékové, ze zrn amarantu připravovali mouku a listy používali jako zeleninu. Tato nenáročná rostlina z čeledi laskavcovitých upadla na dlouhá staletí v zapomnění. Ale nyní se díky svým přednostem začíná opět prosazovat v potravinářském průmyslu.
Popis amarantu
Amarant je nepravá obilovina, patřící do čeledi laskavcovitých a rodu Amaranthus, známá nejen pod názvem amarant, ale i pod názvem laskavec. Amarant připomíná svým vzhledem dekorativní rostlinu. Jedná se o nenáročnou, teplomilnou rostlinu, která vyžaduje dostatek slunečního svitu. Rostlina produkuje až 500 tisíc semen, tvarem i velikostí podobných semenům máků, která mají barvu éod bílé přes béžovou, hnědou až černou. Amarantů je asi 60 druhů, většina z nich, např. Amaranthus caudatus (laskavec ocasovitý) je znám jako okrasná rostlina zdobící naše zahrádky. K potravinářským účelům se používá Amaranthus paniculatus (amarant metličkovitý).
Přednosti amarantu
Mezi přednosti amarantu patří jeho nenáročnost. Tato teplomilná rostlina je nenáročná na kvalitu půdy i na zálivku, dobře snáší sucho. Vysévá se v květnu do půdy bez přídavku hnojiv. Amarant nevyžaduje velkou péči. Další velkou předností amarantu jsou jeho příznivé účinky na naše zdraví, ne nadarmo byla tato rostlina označována přívlastkem "zlato Inků". Z amarantu lze využít listy i semena. Listy amarantu jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínu C, vitamínů skupiny B, beta karotenu, fosforu, vápníku, mědi, draslíku, sodíku, železa, manganu, hořčíku, zinku, křemíku, niklu a vlákniny. Amarantová semena, stejně jako listy, obsahují vlákninu a kvalitní bílkoviny, které se svým složením aminokyselin blíží plnohodnotným bílkovinám živočišného původu. Plnohodnotné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny, tj. aminokyseliny, které si naše tělo neumí vyrobit, ale potřebuje je a může je získat jen potravou. Amarant díky svému složení aminokyselin podporuje regeneraci mozkových buněk a má tak nezanedbatelný vliv na dušení aktivitu jedince. Semena amarantu jsou také bohatým zdrojem hořčíku, vápníku, železa, draslíku, vitamínu B2 (riboflavinu), antioxidantu vitamínu E. Amarantový tuk, který je obsažen v semenech, je zdrojem nenasycených mastných kyselin, kyseliny linolové, linolenové a také skvalenu. Skvalen je látka, která působí nejen jako antioxidant, ale také brání nadměrné tvorbě cholesterolu v našem těle. Amarantový olej má také příznivé účinky na pokožku, používá se nejen jako potravina, ale i v kosmetice, např. k výrobě krémů.
Amarant v našem jídelníčku
Listy se používají jako zelenina, mohou se tepelně upravovat a použít stejným způsobem jako listy špenátu nebo se mohou používat zasyrova jako listy hlávkového nebo ledového salátu. Pro využití vitamínu C je vhodná konzumace amarantových listu v syrovém stavu, vitamín C je citlivý na teplo, varem se ničí.
Používání listů amarantu je méně známé, hlavně se používají amarantová semena. Na našem trhu jsou k dostání amarantové pukance a amarantové těstoviny. Amarant sice neobsahuje lepek, ale amarantová mouka, ze které se vyrábějí amarantové sušenky, neobsahuje pouze amarant, ale i pšeničnou mouku. Amarantová semena obsahují tuk, ze kterého se vyrábí amarantový olej. Amarantový tuk obsahuje nenasycené mastné kyseliny, kyselinu linolovou, linolenovou a také skvalen. Skvalen je látka, která působí nejen jako antioxidant, ale také brání nadměrné tvorbě cholesterolu v našem těle. Amarant by neměl chybět zejména v jídelníčku vegetariánů, veganů a dalších zastánců alternativních výživových směrů, dětí, sportovců a seniorů. Je třeba si uvědomit, že všechny rostlinné bílkoviny, tedy i bílkoviny amarantu dokáže naše tělo vstřebat a využít z 60 %, nikoli ze 100 % jako živočišné bílkoviny. Amarant sice obsahuje hodně železa, naše tělo ho však využije 5 krát méně než např. z vaječného žloutku nebo jiného živočišného zdroje.
Recepty
Amarantový ovocnozeleninový salát (1 porce)
Suroviny: 50 g amarantových listů, 100 g avokáda, 100 g mandarinek, 30 g sezamových semínek, 10 ml šťávy z limetky.
Postup: Listy amarantu opláchneme a natrháme na menší kousky. Avokádo omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Mandarinky oloupeme a rozdělíme na dílky. Dílky mandarinek a avokádové kostky smícháme s amarantovými listy, zalijeme šťávou s limetky, kterou jsme rozmíchali ve vodě. Vše dobře promícháme a přidáme sezamová semínka.
Amarantové sladké těstoviny (1 porce)
Suroviny: 80 g amarantových těstovin, 150 g jablek, 30 g vlašských ořechů, skořice, stévie
Postup: Amarantové těstoviny vložíme do vařící osolené vody, zamícháme a vaříme 15 minut. Potom odstavíme a necháme asi 7 minut stát. Mezitím oloupeme jablka, zbavíme je jádřince, nakrájíme je na malé kostky. Do malého kastrůlku dáme trochu vody, přidáme jablka a rozvaříme je na kaši. Dle potřeby podléváme vodou a mícháme, aby se nám jablka nepřipálila. Hotové těstoviny přelijeme jablečným pyré, poklademe nasekanými jádry vlašských ořechů, posypeme skořicí a přidáme sušené listy stévie, které dodají pokrmu sladkou chuť.